Odżywianie i aktywność fizyczna są ważnymi elementami zdrowego stylu życia, gdy masz cukrzycę. Oprócz innych korzyści, przestrzeganie planu zdrowych posiłków i aktywność fizyczna mogą pomóc w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi, zwanego również cukrem we krwi, w docelowym zakresie. Aby kontrolować poziom glukozy we krwi, należy zrównoważyć to, co się je i pije, aktywnością fizyczną i lekami przeciwcukrzycowymi, jeśli się je przyjmuje. To, co się je, ile się je i kiedy się je, jest ważne dla utrzymania poziomu glukozy we krwi w zakresie zalecanym przez zespół opieki zdrowotnej. Zwiększenie aktywności i wprowadzenie zmian w tym, co się je i pije, może na początku wydawać się wyzwaniem. Być może łatwiej będzie zacząć od małych zmian i uzyskać pomoc od rodziny, przyjaciół i zespołu opieki zdrowotnej.
Co jeść przy cukrzycy?
Wszystkie węglowodany wpływają na poziom glukozy we krwi, więc ważne jest, aby wiedzieć, które pokarmy zawierają węglowodany. Wybieraj zdrowsze pokarmy, które zawierają węglowodany i bądź świadomy wielkości swoich porcji. Jednocześnie ważne jest, aby ograniczyć żywność o niskiej zawartości błonnika, taką jak białe pieczywo, biały ryż i wysoko przetworzone zboża. Jeśli nie jesteś pewien, możesz sprawdzić etykiety żywności, gdy szukasz żywności o wysokiej zawartości błonnika. Jedzenie dużej ilości soli może zwiększyć ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi, co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru. A gdy masz cukrzycę, jesteś już bardziej narażony na wszystkie te schorzenia. Spróbuj ograniczyć się do maksymalnie jednej łyżeczki soli dziennie. Wiele pakowanych produktów spożywczych zawiera już sól, więc pamiętaj, aby sprawdzać etykiety żywności i wybierać te z mniejszą ilością soli. Gotowanie od podstaw pomoże Ci kontrolować ilość spożywanej soli. Możesz również wykazać się kreatywnością i zamienić sól na różnego rodzaju zioła i przyprawy, które dodadzą dodatkowego smaku. Jeśli ograniczasz węglowodany, możesz zacząć jeść większe porcje mięsa, aby się nasycić. Ale nie jest to dobry pomysł, aby zrobić to z czerwonego i przetworzonego mięsa, jak szynka, bekon, kiełbaski, wołowina i jagnięcina. Wszystkie one mają związek z problemami z sercem i nowotworami. Fasola, groch i soczewica są również bardzo bogate w błonnik i nie wpływają zbytnio na poziom glukozy we krwi – co sprawia, że są świetną alternatywą dla przetworzonego i czerwonego mięsa i utrzymują uczucie sytości. Większość z nas wie, że ryby są dla nas dobre, ale tłuste ryby, takie jak łosoś i makrela, są jeszcze lepsze. Są one bogate w coś, co nazywa się olejem omega-3, który pomaga chronić Twoje serce. Staraj się jeść dwie porcje tłustych ryb tygodniowo.
Warto przeczytać: Zdrowe zamienniki cukru
Jadłospis dla cukrzyka
Na przystawkę polecamy przygotować kokosowe krewetki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Lekko posmaruj blachę do pieczenia olejem. Umieść kokos, panko i sól w robocie kuchennym i mieszaj, aż mieszanina będzie miała jednolitą konsystencję. Umieść mieszankę panko w małej misce. Umieść mleko kokosowe w innej małej misce. Zanurz każdą krewetkę w mleku kokosowym, a następnie w mieszance panko i umieść je na blasze do pieczenia. Lekko posmaruj wierzch krewetek olejem. Piecz do uzyskania złotego koloru, około 30 minut. Na obiad warto przygotować wyśmienitego kurczaka z warzywami. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Złóż folię lub papier pergaminowy na pół, rozłóż i spryskaj olejem. Umieść pierś z kurczaka na środku arkusza. Na wierzchu ułóż cukinię, ziemniaki, cebulę, marchew i grzyby. Posyp kurczaka i warzywa czosnkiem w proszku i przyprawą włoską. Przyciągnij folię do siebie i zrób małe, zachodzące na siebie fałdy na długości paczki, aby uszczelnić. Skręć dwa końce kilka razy, aby uzyskać szczelne zamknięcie, dzięki czemu płyn nie będzie uciekał podczas gotowania. Umieść pakiet na blasze i piecz przez 45 minut, aż kurczak i warzywa będą miękkie. Cukrzyca nie oznacza rezygnacji z deserów. Świetnym pomysłem na deser jest szarlotka. Aby przygotować ciasto, wymieszaj filiżankę suchych płatków owsianych, połowę filiżanki pełnoziarnistej mąki do ciasta, połowę filiżanki migdałów, razem w dużej misce do mieszania. W osobnej misce, wymieszaj olej i wodę. Dodaj olej i wodę do suchych składników. Mieszaj, aż ciasto będzie się trzymać razem. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody. Włóż ciasto do formy do pieczenia. Odłóż na bok do czasu przygotowania nadzienia. Aby przygotować nadzienie, połącz cynamon, kilogram startych jabłek, połowę filiżanki soku jabłkowego oraz tapiokę. Odstaw na 15 minut. Wymieszaj, a następnie przełóż łyżką do przygotowanego ciasta. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Czego nie jeść przy cukrzycy?
Przetworzone mięsa – takie jak bekon, szynka, salami – zawierają wiele szkodliwych substancji chemicznych, które nie występują w świeżym mięsie. W licznych badaniach powiązano je również z takimi chorobami jak rak i choroby serca. Zastąp przetworzone mięso chudszym, takim jak kurczak czy tuńczyk. Pełnotłuste produkty mleczne zawierają przede wszystkim tłuszcze nasycone, które zwiększają ryzyko chorób serca. Ponadto, ponieważ produkty o wyższej zawartości tłuszczu zawierają więcej kalorii, pełnotłusty nabiał może przyczyniać się do zwiększonego ryzyka otyłości. Zastąp pełnotłuste produkty mleczne niskotłuszczowymi lub beztłuszczowymi produktami mlecznymi i mlekami bezmlecznymi (na przykład mlekiem migdałowym lub sojowym). Wybierając produkty niskotłuszczowe, zawsze zwracaj uwagę na inne niezdrowe składniki, które mogły zostać dodane w celu zastąpienia tłuszczu, takie jak cukier lub tłuszcze nasycone. Większość pakowanych ciast, ciasteczek i tortów jest produkowana z rafinowanego cukru, rafinowanej mąki pszennej i niezdrowych tłuszczów. Zawierają również szereg składników chemicznych, w tym konserwanty oraz środki barwiące i smakowe. Ponadto, węglowodany w przetworzonej żywności to zazwyczaj rafinowane, „proste” węglowodany, które powodują gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi i insuliny. Zastąp pakowane przekąski i przetworzone pieczywo hummusem i warzywami, garścią migdałów lub plasterkami jabłka posmarowanymi masłem orzechowym. Białe węglowodany zawarte w białym chlebie, ryżu i makaronie nie mają praktycznie żadnych wartości odżywczych. Mogą również powodować skoki poziomu cukru we krwi i przyrost masy ciała, a także zwiększony poziom cholesterolu. Zastąp białe węglowodany węglowodanami pełnoziarnistymi, takimi jak brązowy ryż, komosa ryżowa oraz pełnoziarniste makarony i pieczywo.
Warto przeczytać: Dieta lekkostrawna
Suplement diety dla cukrzyków
Chrom jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym. Jest on wykorzystywany w metabolizmie węglowodanów. Jednak badania dotyczące stosowania chromu w leczeniu cukrzycy są mieszane. Niskie dawki są bezpieczne dla większości ludzi, ale istnieje ryzyko, że chrom może sprawić, że cukier we krwi będzie zbyt niski. Wysokie dawki mają również potencjał, aby spowodować uszkodzenie nerek. Witamina B-1 jest również znany jako tiamina. Wiele osób z cukrzycą ma niedobór tiaminy. To może przyczynić się do niektórych powikłań cukrzycy. Niska tiamina została powiązana z chorobami serca i uszkodzeniem naczyń krwionośnych. Tiamina jest rozpuszczalna w wodzie. Ma trudności z dostaniem się do komórek, gdzie jest potrzebna. Jednak benfotiamina, uzupełniająca forma tiaminy, jest rozpuszczalna w tłuszczach. Łatwiej przenika przez błony komórkowe. Niektóre badania sugerują, że benfotiamina może zapobiegać powikłaniom cukrzycowym. Jednak inne badania nie wykazały żadnych pozytywnych efektów. Magnez jest niezbędnym składnikiem odżywczym. Pomaga regulować ciśnienie krwi. Reguluje również wrażliwość na insulinę. Suplementacja magnezu może poprawić wrażliwość na insulinę u diabetyków. Dieta o wysokiej zawartości magnezu może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy. Naukowcy znaleźli związek między wyższym spożyciem magnezu, niższymi wskaźnikami insulinooporności i cukrzycy.
Dieta pudełkowa cukrzyca
Życie z cukrzycą wymaga zaangażowania w zdrowe odżywianie. Jednak gotowanie świeżych i pożywnych posiłków w domu może być wyzwaniem. Dostawa posiłków dla diabetyków to idealne rozwiązanie. Dzięki usłudze dostarczania gotowych posiłków dla cukrzyków zdrowe odżywianie staje się proste. Wybierasz przyjazne dla diabetyków posiłki, które uwielbiasz, a następnie docierają one do Twoich drzwi. Menu dla diabetyków jest zatwierdzone przez dietetyka i wykonane przy użyciu niskosłodzonych przepisów dla diabetyków. Pyszne i pożywne opcje, które zaspokoją gusta wszystkich – od ulubionych dań kontynentalnych po dania włoskie i meksykańskie. Diabetyczne posiłki dostarczane do domu w ciągu 2-3 dni, po złożeniu zamówienia. I są gotowe do odgrzania w piekarniku lub mikrofalówce. Korzystając z gotowych posiłków dla diabetyków, możesz mieć świeży, świetnie smakujący domowy posiłek przygotowany w kilka minut. Jeśli zmagasz się z trzymaniem się diety cukrzycowej, dostawa posiłków może pomóc Ci schudnąć, zarządzać poziomem cukru we krwi i osiągnąć cele zdrowego życia. Kontrolowana zawartość węglowodanów – średnio 20-45 gramów na porcję. Niska zawartość sodu – mniej niż 700 mg sodu w większości posiłków. Zbilansowane składniki odżywcze – przyjazna dla diabetyków równowaga białka, węglowodanów i tłuszczu w każdym posiłku. Kontrolowana porcja – tylko 350-550 kalorii na kompletny posiłek, który obejmuje danie główne i 4 mniejsze posiłki.