Termin dieta funkcjonujący w nauce o żywieniu człowieka oznacza sposób odżywiania, natomiast skojarzenie tego słowa wyłącznie z odchudzaniem wykracza mocno poza pierwotne znaczenie. Najbliższe temu rozumieniu słowa jest skojarzenie z odżywianiem medycznym, leczniczym, zalecanym przez lekarzy w okresie choroby lub rekonwalescencji. Zwykle proponują oni pacjentom odżywianie lekkostrawne jako sposób na odciążenie układu pokarmowego.

Co można jeść na diecie lekkostrawnej?

Diety lecznicze to zwykle niezbilansowany sposób odżywiania, zalecany pacjentom czasowo, charakteryzuje się bowiem ograniczeniem pewnych składników, które w innych niż choroba okolicznościach są istotne dla ludzkiego organizmu. Trochę inaczej ocenia się dietę lekkostrawną, bowiem to co jest lekkostrawne przyjęło się traktować jako optymalny model odżywiania.

Lekkostrawna dieta za cele stawia sobie dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych mu substancji odżywczych i w ilościach określanych przez dzienne zapotrzebowanie człowieka. Ogranicza natomiast produkty oraz potrawy ciężkostrawne, czyli przede wszystkim dania smażone i tłuste. Ogromną wagę przykłada do regularności spożywania posiłków oraz ich małej objętości, tak by nie obciążały one nadmiernie układu pokarmowego.

Dieta lekkostrawna jako model odżywiania leczniczego zalecana jest w przebiegu wielu chorób, w przeciwieństwie do diety ketogenicznej i nie tylko dotyczących stricte układu pokarmowego, chociaż przede wszystkim. Powinni stosować ją pacjenci z dolegliwościami, takimi jak:

  • owrzodzenia żołądka
  • zapalenie jelit
  • przewlekłe biegunki
  • stany zapalne błony śluzowej żołądka
  • rekonwalescencja po przebytych chorobach
  • rekonwalescencja po zabiegach operacyjnych

Dietę lekkostrawną zaleca się również osobom starszym jako stały model odżywiania. Niewielkie, lekkostrawne posiłki 5 razy dziennie dostarczają wystarczającej ilości energii nie obciążając jednocześnie żadnego z organów trawiennych.

dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna jadłospis

Jadłospis dieta lekkostrawna ma nie obciążać układu pokarmowego, dlatego oprócz eliminacji tłustych i smażonych produktów  zalegających w żołądku powinno ograniczać się również potrawy wzdymające i pikantne. Dieta lekkostrawna ogranicza również produkty bogate w błonnik. Ważnym aspektem przygotowania dań jest ich właściwa obróbka, stosowane techniki to:

  • gotowanie na parze
  • gotowanie w wodzie
  • duszenie
  • pieczenie w folii

Dieta lekkostrawna, co jeść? Zbiór produktów i dań jakie mogą z nich powstać jest nieograniczony, nie ma tu więc mowy o wyczerpaniu się pomysłów czy nudzie. Lekkostrawność dań jest właściwie produktem ubocznym, niewpływającym ani na smak ani wygląd potraw. Problematyczna może być tylko gwałtowna zmiana i przepaść pomiędzy dotychczasowymi wyborami a aktualną dietą, ale to tylko w skrajnych przypadkach.

Dieta lekkostrawna, co można jeść, zalecane produkty i dania:

  • pieczywo, do codziennego stosowania zaleca się bułki i chleb pszenny, nie zaleca się natomiast chleba żytniego, razowego, pieczywa chrupkiego, z nadmiarem otrębów
  • do przygotowania kanapek zaleca się chude wędliny oraz chudy twaróg, nie zaleca się tłustych wędlin, serów żółtych, smalcu czy pasztetu
  • najlepsze z tłuszczu to oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, masło, należy unika margaryny oraz  smalcu
  • warzywa najlepiej gotowane, rozdrabniane lub przecierane, nie zaleca się warzyw marynowanych, wzdymających, roślin strączkowych
  • z owoców zaleca się banany, morele, jabłka pieczone lub gotowane, owoce jagodowe, nie zaleca się gruszek, czereśni, daktyli czy śliwek
  • zupy można przygotować z dozwolonych warzyw, unikać natomiast tych na wywarach mięsnych, grzybowych, zasmażanych, kapustnych, strączkowych
  • jako dodatek do zup poleca się biały ryż, drobny makaron, lane kluski, grzanki
  • z kasz zaleca się kaszę manną, kuskus kaszę jęczmienną
  • z mięs warto wybierać chude i gotowane, pulpety i potrawki, ryby, nie zaleca się mięs tłustych i smażonych, marynowanych oraz wędzonych

Sprawdź również: Dieta SIRT, czyli styl żywienia, który stoi za spektakularną metamorfozą Adele

Jakie zupy są lekkostrawne? 

Zupy to wyjątkowe dania w diecie lekkostrawnej. Zaleca się ich przygotowanie z warzyw wpisanych w tę dietę, jednak bez użycia ciężkich wywarów mięsnych, grzybowych, zasmażanych czy kapustnych. Ograniczenie mięsnej bazy zupy jednocześnie sprawi, że ograniczy się również tłuszcze nasycone w potrawie. Osobom, które nie wyobrażają sobie zupy bez dodatku kilku oczek tłuszczu zaleca się dodanie na samym końcu gotowania, a nawet już na talerzu odrobiny oliwy z oliwek czy oleju lnianego. W ten sposób tłuszcze nienasycone spełnią swoją rolę także wzbogacenia potrawy o smak.

Dieta lekkostrawna przepisy zawiera dziesiątki przepisów na zupy oraz zupy kremy warzywne. Można korzystać z rodzimych warzyw wzbogacając potrawę warzywami np. orientalnymi czy wyjątkowo regionalnymi. Ważną częścią gotowania zup jest jej dosmaczanie, choćby z uwagi na ograniczenie mięsnych wywarów. Warto tu rozbudować paletę ziół i nauczyć się łączyć je z głównymi składnikami zupy. Umiejętne stosowanie ziół zastępuje sól, przyprawy z glutaminianem sodu, wszelkiego rodzaju słone i pikantne sosy. Lekkostrawne zupy można zagęszczać jogurtem z niewielką ilością mąki, to opcja dla osób, które preferują gęste zupy. Ten stan łatwo osiągnąć poprzez upieczenie wstępne warzyw i zmiksowanie ich.

Do zup lekkostrawnych zalicza się:

  • zupy mleczne
  • zupy jarzynowe
  • zupy na chudym mięsie
  • wywary warzywne

Sprawdź również: Tłuszcze nienasycone – czym są i gdzie występują?

Jak długo stosować dietę lekkostrawną? 

Jeżeli dieta lekkostrawna zalecana jest przez lekarza, należy stosować ją tak długo jak wymaga tego leczenie. Jeżeli jest inaczej warto wprowadzić i utrzymać zasady diety lekkostrawnej na stałe, nawet gdyby miały one dotyczyć tylko wybranych posiłków w ciągu dnia. Jedną z zalet diety jest utrata wagi, lepsze samopoczucie, oczyszczenie organizmu.

Jeżeli wprowadza się dietę lekkostrawną okazjonalnie lub ma ona obowiązywać przez jakiś czas warto wykorzystać tu możliwości jakie oferuje dieta pudełkowa. Dzięki temu można łatwo regulować kaloryczność posiłków i dobór składników, nie zmieniając drastycznie swoich przyzwyczajeń, korzystając jedynie z opcji tego rodzaju odżywiania.

Dietę pudełkową można jednak wykorzystać jeszcze w inny sposób. Dieta pudełkowa i dietetycy zatrudnieni w firmie dystrybucyjnej, za pomocą wybranego menu, pokażą tak naprawdę czym jest dieta lekkostrawna, co można jeść będąc na tej diecie. Stosując ją przez jakiś czas codziennie otrzymuje się urozmaicone i ciekawe posiłki pokazujące sposoby wykorzystania znanych sobie dobrze składników. Być może szybko się okaże, że dieta lekkostrawna oznacza smaczne, kolorowe i codziennie inne posiłki, które obudzą ciekawość dla nowych opcji.

Dieta lekkostrawna powinna być zbilansowana i jest to całkowicie możliwe, szczególnie gdy jej celem nie jest czasowe odciążenie organizmu. W tym przypadku dużo łatwiej osiągnąć ten cel niż bilansowanie innych sposobów odżywiania, choćby takich jak dieta na przyrost masy, gdzie znacznie trudniej jest doprowadzić do optymalnego stanu. W restrykcyjnej diecie medycznej lekkostrawnej wystarczy dokonać niewielkich modyfikacji, uzupełnić ją kilkunastoma produktami, by zamieniła się w model codziennego odżywiania.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *