Każdy z nas marzy o tym, by w miarę szybko i pozbyć się nadprogramowych kilogramów. W związku z tym, wiele osób zdecydowało się na rozpoczęcie zdrowego stylu życia, a także wprowadzenie do swojej codzienności również aktywności fizycznej. Niemniej jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że utrata kilogramów w dużej mierze zależy głównie od tego, co ląduje na naszym talerzu. Z tego też względu niezwykle ważne jest dopasowanie odpowiedniej diety. Nie powinna ona zbytnio osłabiać naszego organizmu, a jednocześnie nie powinna ona przekraczać naszego zapotrzebowania kalorycznego. Ta więc dietą, która obecnie zyskuje sobie coraz to większe grono zwolenników jest tak zwana redukcja (redukcja to wg mojej wiedzy nie jest dieta), czyli dieta ujemnych kalorii. Tak więc na czym ona polega?
Na czym polega dieta ujemnych kalorii?
Dieta ujemnych kalorii zyskuje sobie coraz to większą popularność wśród osób, które dążą do szybkiego i skutecznego pozbycia się nadprogramowych kilogramów, a jednocześnie nie chcą doprowadzić do efektu jojo. Tak wiec na czym polega dieta ujemnych kalorii? Otóż najprościej można określić ją jako specyficzny sposób odżywiania. Niemniej jednak jeśli zastanawiacie się, co jeść na diecie ujemnych kalorii? To warto wiedzieć, że podstawę posiłków powinny stanowić produkty, które należą do składników naturalnie pobudzających metabolizm, a także takie, które skutecznie i szybko spalają tłuszcz. Jest to więc dieta oparta na niskokalorycznych, świeżych i zdrowych warzywach oraz owocach, wzbogacona ziołami. Za podstawę diety ujemnych kalorii uważa się spożywanie produktów o niższej zawartości kalorii niż energia, która potrzebna jest do ich przyswojenia i strawienia. Dieta ujemnych kalorii- jadłospis w którym np. znajdzie się ogórek, jest idealnym przykładem produktu niskokalorycznego. Spożywając ogórka przyswajamy bowiem 14 kalorii, zaś na jego strawienie potrzebujemy 16 kalorii. W ten sposób doprowadzamy do powstania deficytu energetycznego, który musi zostać uzupełniony przez organizm, który rozpocznie spalanie tkanki tłuszczowej. Dieta ujemnych kalorii jest dietą niskokaloryczną, więc jej limit energetyczny wynosi od 1000 do 1200 kalorii dziennie. Dieta z ujemnym bilansem kalorycznym nie powinna więc trwać dłużej niż około 2 tygodnie. Co ciekawe najlepiej rozpocząć ją wiosną lub latem, gdyż mamy wtedy największy dostęp do świeżych produktów.
Dieta ujemnych kalorii – produkty
Wiele osób zastanawia się ile produktów dziennie spożywać na diecie ujemnych kalorii. Warto jednak zastanowić się nad zagadnieniem dieta ujemnych kalorii – produkty. Tak więc dieta ujemnych kalorii menu powinno składać się z zielonych warzyw jak np. brokuły, szparagi, szpinak, ogórek, jarmuż oraz sałata. Co więcej warto dołączyć do jadłospisu również seler, marchew, cebule i buraki, a nawet cukinię i pora. Warto do swojego jadłospisu włączyć również świeże owoce jak np. arbuzy, ananasy, grejpfruty, melony, jagody, maliny, truskawki, brzoskwinie i śliwki. Niezbędne jest również włączenie do diety konkretnych przypraw, które naturalnie pomagają spalić tłuszcz. Wobec tego w dieta ujemnych kalorii- przepisy nie może zabraknąć papryczki chilli, która skutecznie hamuje apetyt na tłuste potrawy oraz słodycze. Co więcej przyspiesza ona metabolizm i redukuje tkankę tłuszczową. Warto korzystać również z mięty, tymianku, bazylii, mniszka lekarskiego oraz koperku. Warto również pamiętać, że zarówno owoce jak i warzywa powinny być spożywane na surowo lub gotowane na parze. Można z nich przyrządzać koktajle i musy, jednak bez dodatków mleka czy jogurtu. Warto również zrezygnować z soli i cukru. Podczas diety ujemnych kalorii zaleca się również wypijanie co najmniej 2 litrów wody mineralnej dziennie.
Dieta ujemnych kalorii – przepisy
Rozważając zagadnienie dieta ujemnych kalorii- przepisy, warto wspomnieć, że jeśli nie czujemy się kulinarnymi mistrzami, wówczas dieta pudełkowa może okazać się dla nas świetnym rozwiązaniem. Jeśli jednak chcemy samodzielnie przygotowywać kolejne dania, to warto zapoznać się z dieta ujemnych kalorii przykładowy jadłospis. Tak więc można przygotować:
- śniadanie- zielony koktajl z jarmużu, szpinaku oraz wody lub koktajl z truskawek oraz jagód.
- drugie śniadanie- świeże truskawki lub maliny
- obiad- gotowane warzywa na parze, z dodatkiem brązowego ryżu. Opcjonalnie można dodać również kurczaka również przyrządzonego na parze, bez przypraw. Można za to zastosować zioła w postaci bazylii, oregano lub koperku.
- kolacja- dieta z ujemnym bilansem jadłospis nie pozostawia zbyt dużego wyboru jeśli chodzi o kolację, znów trzeba przygotować koktajl z owoców lub warzyw. Świetnie sprawdzi się mus z truskawek z dodatkiem świeżej mięty. Można również zdecydować się na gotowany szpinak z ryżem i oregano.
Dieta ujemnych kalorii wymaga dość restrykcyjnego podejścia, niemniej jednak może przynieść spektakularne efekty.