Odchudzająca moc przypraw

Zdrowa dieta, aktywny tryb życia i sport pomagają utrzymać prawidłową masę ciała. W walce o szczupłą sylwetkę pomocne są też przyprawy i zioła. Poprawiają smak potraw, rozgrzewają i dodatkowo wspomagają procesy trawienne, przyspieszając spalanie.

Zioła przyspieszające metabolizm

Przyprawy w znaczący sposób wpływają na przemianę materii. Jeżeli zmagasz się z dodatkowymi kilogramami. Masz problemy z nadwagą, sprawdź jakie zioła pomogą Ci usprawnić proces odchudzania.

Curry – mieszanka ziół

Orientalna o pikantnym smaku przyprawa curry to mieszanka, w której składzie znajduje się lubczyk, kolendra, chili, imbir i pieprz czarny. Ta popularna mieszanka przyprawowa jest dodawana do różnych potraw na całym świecie. Żółty kolor i charakterystyczny aromat curry sprawiają, że jest rozpoznawalna i chętnie używana w niskokalorycznych i zdrowych potrawach np. warzywach z ryżem, warzywach na patelnię oraz jako dodatek do sosów i ryb.

Imbir, korzeń o właściwościach leczniczych

Korzeń imbiru ma szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Olejki, gingerol (związek fitochemiczny) i alkohol zawarte w korzeniu wspomagają układ pokarmowy i zwiększają produkcję enzymów trawiennych. Imbir ma działanie rozgrzewające, antybakteryjne i antywirusowe. W kuchni stosowany jest jako przyprawa do potraw na słodko, mięsa, sosów oraz jako dodatek do grzańca.

Imbir, korzeń o właściwościach leczniczych

Chili, suszona papryczka

Suszone sproszkowane owoce o charakterystycznym ostrym smaku dodają potrawom pikantności. Przyprawa ma właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne i antyrakowe. Papryczka korzystnie wpływa na układ pokarmowy, wzmacniając wątrobę i stymulując komórki żołądka do produkcji soków ochronnych. Chili podkręca metabolizm i jest źródłem minerałów.

Kardamon – naturalny afrodyzjak

Znany i stosowany jako przyprawa i jako lek kardamon wykorzystywany jest medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej. W medycynie ludowej stosowany jest jako lek na bóle brzucha, skurcze, środek wiatropędny pobudzający apetyt. Używany jest też w leczeniu schorzeń oddechowych i jako naturalny diuretyk (lek moczopędny). Może być stosowany jako dodatek w diecie odchudzającej, poprawia trawienie i wzmaga wydzielanie soku żołądkowego. Najczęściej dodawany jest do potraw z ryżu np. curry, mięsa, ciasta, owoców i alkoholu. Kardamon ma właściwości stymulujące i pobudzające i uważany jest za naturalny afrodyzjak.

Cynamon na odchudzanie

Przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu, ma właściwości antynowotworowe i jest niezastąpiony w wypiekach świątecznych. Zmielona kora cynamonowca to przyprawa, której skład uważany jest za źródło wielu cennych substancji. Cynamon zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych (choroba Alzheimera, choroba Parkinsona) i wspomaga ich leczenie. Zmielone ziarna, olejek z cynamonu i cynamon stosowane są w ziołolecznictwie, kosmetyce i w kuchni. Niezastąpiony w zdrowej diecie cynamon wzbogaci smak potraw i dostarczy witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Cynamon na odchudzanie

Prawidłowa dieta uwzględniająca zioła oraz świeże nieprzetworzone produkty to klucz do sukcesu w walce o ładną i szczupłą sylwetkę. Przyprawy wspomagają odchudzanie i sprawiają, że serwowane potrawy nabierają smaku i aromatu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *