Tłuszcze nienasycone to bardzo ważny element naszej diety, który w duży sposób wpływa na nasze zdrowie. Często wykorzystując nawet catering dietetyczny, chcemy optymalizować dietę pod właśnie w tym kątem. Przeważnie jednak brakuje nam kompleksowej i usystematyzowanej wiedzy. W tym wpisie przedstawiamy wszystkie najważniejsze informacje o tłuszczach nienasyconych.

Czym są tłuszcze nienasycone

Tłuszcze nienasycone to rodzaj tłuszczu, który znajduje się w wielu produktach spożywczych. Są uważane za zdrowszy rodzaj tłuszczu niż tłuszcze nasycone, które są typem tłuszczu, który znajduje się w mięsie i produktach mlecznych. Tłuszcze nienasycone można znaleźć w olejach roślinnych, orzechach i nasionach. Występują również w rybach, dlatego ryby często uważane są za zdrową żywność.

Tłuszcze nienasycone mają niższą temperaturę topnienia niż tłuszcze nasycone, co oznacza, że są płynne w temperaturze pokojowej. Są również bardziej kruche i podatne na utlenianie, co czyni je mniej stabilnymi niż tłuszcze nasycone.

Z chemicznego punktu widzenia tłuszcze nienasycone to rodzaj tłuszczu, który zawiera jedno lub więcej podwójnych wiązań między atomami węgla w łańcuchu kwasu tłuszczowego. To sprawia, że są mniej stabilne niż tłuszcze nasycone, które nie mają podwójnych wiązań. Tłuszcze nienasycone mogą być jednonienasycone lub wielonienasycone — w zależności od wiązań. Tłuszcze nienasycone są ogólnie zdrowsze niż tłuszcze nasycone, ponieważ mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Tłuszcze nienasycone przykłady

Tłuszcze nienasycone Bardzo często kojarzą nam się z „czarną magią”. Możemy jednak zlokalizować je w wielu produktach, których używamy na co dzień. Zatem co zawiera tłuszcze nienasycone?

Tłuszcze nienasycone znajdują się w wielu roślinach i produktach roślinnych, takich jak orzechy i nasiona, oleje roślinne, awokado, oliwki i oliwa z oliwek. Oto dobre przykłady tłuszczów nienasyconych:

  • Oliwa z oliwek
  • Olej rzepakowy
  • Olej szafranowy
  • Olej słonecznikowy
  • Olej kukurydziany

Choć źródła tłuszczy nienasyconych to głównie oleje, tłuszcze nienasycone znajdują się w różnych produktach a mają je np. orzechy (takie jak migdały i orzechy włoskie), nasiona (takie jak nasiona słonecznika, nasioan chia i pestki dyni) czy awokado. Są dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych potrzebnych organizmowi do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Te niezbędne kwasy tłuszczowe obejmują omega-3 i omega-6, które są ważne dla rozwoju mózgu u dzieci. Tłuszcze nienasycone źródła mają zatem różne, więc nie wywierają na nas presji wąskiej diety czy diety ekstremalnie eliminacyjnej.

Tłuszcze nienasycone przykłady mają bardzo różne — czasem nawet zaskakujące, a możemy do nich zaliczyć jeszcze ryby czy owoce morza. Chcąc zatem utrzymywać na odpowiednim poziomie tłuszcze nienasycone dieta powinna opierać się o te produkty. 

Tłuszcze nienasycone co to

Tłuszcze nienasycone w diecie

Tłuszcze nienasycone jak wiemy są korzystne dla naszego zdrowia, a więc powinniśmy używać ich w naszej codziennej diecie. Możemy to robić z powodzeniem bez ograniczania się czy eliminowania naszych ulubionych produktów. Istnieje jednak pewna pula produktów, które zdecydowanie warto “przemycać” do naszego jadłospisu. Jak zatem traktować tłuszcze nienasycone w diecie i je spożywać?

Tłuszcze nienasycone występują w dwóch głównych odmianach: jednonienasyconych i wielonienasyconych. Oba są uważane za zdrowe, ale to drugie są dla ciebie lepsze.

Ilość spożywanych tłuszczów nienasyconych powinna wynosić mniej niż 10% całkowitej dziennej liczby kalorii. Aby utrzymać spożycie w tym limicie, w miarę możliwości wybieraj pokarmy zawierające tłuszcze jednonienasycone lub wielonienasycone zamiast tłuszczów nasyconych lub trans.

Tłuszcze nienasycone są ważnym elementem zdrowej diety. Mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i poprawić zdrowie serca. Mogą również pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi. Zarówno tłuszcze wielonienasycone, jak i jednonienasycone są dobre dla organizmu z umiarem. Ważne jest, aby wybierać pokarmy bogate w tłuszcze nienasycone i ubogie w tłuszcze nasycone.

Porada: Zjedzenie garści orzechów powstrzyma cię przed podjadaniem ciastek później w ciągu dnia! 

Chcąc też dostarczać organizmowi tłuszcze nienasycone produkty powinny być jakościowe oraz spożywane z uwzględnieniem naszych ogólnych preferencji żywieniowych, diet, obostrzeń itp. Jeśli do gotowania używasz tłuszczów nasyconych, wybierz zdrowe opcje, takie jak oliwa z oliwek zamiast masła lub margaryny. Używaj oleju rzepakowego do pieczenia ciasteczek lub przygotowywania innych deserów, aby nie smakowały jak margaryna. Pomiń też frytki smażone w głębokim tłuszczu — są one napęczniałe zatykającym tętnice tłuszczem trans.

Podsumowanie

W dzisiejszych czasach jesteśmy coraz bardziej niezadowoleni z naszego wyglądu, a także chcemy dbać o zdrowie naszych bliskich. Spożywanie tłuszczów nienasyconych może pomagać nam w odchudzaniu, a także dbaniu o zdrowie najbliższych. Ich używanie ma wiele korzyści i zdecydowanie warto zwrócić szczególną uwagę, aby spożywać jedynie taki rodzaj tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *