Utrata wagi jest jednym z najtrudniejszych zadań, z jakimi borykają się osoby z nadwagą podczas swojej podróży odchudzającej. Wielu ludzi nie jest wykształconych w tym sektorze i kończy się na dietach, które wyrządzają więcej szkody niż pożytku. Tak, istnieją pewne diety specjalnie dostosowane do określonych kształtów ciała, ale jeśli chcesz szybko i skutecznie schudnąć, to należy stosować diety o niskiej zawartości węglowodanów.

Dieta niskowęglowodanowa

Dieta niskowęglowodanowa to taka, która jest umiarkowanie lub czasami bardzo niska w przypadku węglowodanów występujących w nadmiarze w ziarnach, owocach, warzywach skrobiowych, produktach pszennych i makaronie. Ta uboga w węglowodany dieta jest nadmiernie bogata w białka i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i warzyw.

Jak działa dieta niskowęglowodanowa?

Spożycie produktów bogatych w węglowodany powoduje wzrost poziomu insuliny. Duża ilość insuliny blokuje tłuszcz, co prowadzi do spalania glukozy zamiast tłuszczu.

Osoba traci najwięcej wagi w początkowym okresie diet o niskiej zawartości węglowodanów. Powodem tego jest to, że niski poziom insuliny w organizmie powoduje, że nerki zrzucają nadmierną ilość sodu. Ponadto węglowodany w ciałach są przechowywane w postaci glikogenu. Glikogen wiąże cząsteczki wody z wątrobą i mięśniami. Gdy poziom węglowodanów zmniejsza się w krwiobiegu, ilość glikogenu automatycznie zmniejsza się, obniżając poziom wody.

Początkowa redukcja spożycia węglowodanów prowadzi organizm do utraty sodu wraz z wodą, co prowadzi do największej utraty wagi w początkowym okresie.

Żywność, której celem jest niska zawartość węglowodanów Dieta

Dieta niskowęglowodanowa wymaga od ludzi ograniczenia pokarmów o wysokiej zawartości węglowodanów. Oznacza to, że ludzie będą musieli dostosować konkretną dietę, która jest bogata w białko i tłuszcze. Na szczęście istnieje mnóstwo zdrowych alternatyw, które są niezwykle wysokie zarówno w zdrowych tłuszczach, jak i białkach.

Mięso i drób: Mięso obejmuje wszystkie rodzaje nieprzetworzonego mięsa, które można sobie wyobrazić, takie jak wołowina, jagnięcina, cielęcina i wieprzowina. Jeśli chodzi o drób, zawsze staraj się jeść indyka, kurczaka, kaczkę i inne ptactwo ze skórami. Przetworzonego mięsa należy unikać za wszelką cenę, ale jeśli twoje pragnienia przejmą cię, zawsze wybieraj taki, który ma najmniejszą ilość węglowodanów w nim.

Owoce morza: Zawsze unikaj hodowanych lub hodowanych ryb lub skorupiaków. Zamiast tego wybierz dzikie lub świeżo złowione owoce morza.

Zdrowe tłuszcze: Wszystkie tłuszcze i oleje, które są stałe w temperaturze pokojowej, takie jak smalec, masło i ghee, są niezwykle zdrowe. Unikaj tłuszczów trans i uwodornionych olejów.

Podsumowując, wszystko w tej diecie jest zalecane, z wyjątkiem żywności o wysokiej zawartości cukrów, skrobi i olejów zapalnych.

Dieta niskowęglowodanowa może z początku zadziwiać, ale należy przestrzegać zdrowego planu ćwiczeń, aby pomóc w podróży odchudzającej. Co więcej, szybka utrata wagi na diecie nisko węglowodanowej bez żadnego kierunku lub wskazówek może być szkodliwa, dlatego zawsze staraj się pomóc specjalistom w tym zakresie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *