Zarówno ogrodnicy, jak i dietetycy chętnie używają tajemniczo brzmiącego słowa nowalijki. Być może i Ty spotkałeś/aś się z tym słowem i teraz chcesz się dowiedzieć, co to są nowalijki? W tym artykule znajdziesz najpotrzebniejsze informacje. Jest to grupa roślin, które określa się jako pierwsze wiosenne warzywa. Warzywa nowalijki szklarniane można kupić w sklepach już od marca, warto jednak poczekać odrobinę dłużej, gdyż te najczęściej nawożone są sztucznie i nie mają prawdziwie intensywnego smaku. Nowalijki warzywa rosnące naturalnie na polu pojawiają się dopiero w okolicach pierwszych dni czerwca. Rokroczne wiele klientów z wytęsknieniem wyczekuje na rozpoczęcie sezonu na swoje ulubione, wiosenne produkty. Kiedy wreszcie pojawiają się one na półkach sklepowych, są chętnie wykupywane, bez względu na ich cenę. Jeśli już wiemy, co to jest nowalijka, znamy znaczenie tego mało znanego słowa, to warto teraz skupić się na tym, jakie rośliny zalicza się do grona młodych warzyw.

Nowalijki – jakie warzywa?

Do grup nowalijek zalicza się warzywa, które często można znaleźć na kolorowych, wiosennych kanapkach. To będą przede wszystkim zielone warzywa jak np. ogórki, szczypiorek, pietruszka, sałata, a także znana ze zwyczajów świątecznych rzeżucha. Oprócz tego nowalijkami są również pomidory, marchewka, rzodkiewka oraz cebulka dymna. To rośliny, które bezproblemowo można uprawiać w domowym ogródku, a nawet w doniczkach na balkonach lub tarasach! Takie pierwsze wiosenne warzywa pozbawione będą szkodliwych dla zdrowia pestycydów i azotanów. Jeżeli jednak nie mamy możliwości uprawiania ich samodzielnie, zdecydowanie warto wybierać sklepowe warzywa z upraw ekologicznych, które nie używają sztucznych środków ochrony. Przed spożyciem nowalijek, należy je dokładnie umyć i opłukać z ewentualnych zanieczyszczeń i chemii. Tak przygotowane warzywa mogą być fantastycznym uzupełnieniem wiosennych potraw przyrządzonych z sezonowych roślin. Jakie przepisy mogą się przydać w okresie maj – czerwiec?

Potrawy z nowalijek

nowalijki

Skoro już wiemy wszystko o nowalijkach – co to jest i jakie warzywa do nich zaliczamy, to warto teraz przyjrzeć się ich zastosowaniu.

Nowalijkowe śniadania

Nowalijki są najchętniej wykorzystywane podczas wiosennych śniadań. Dietetycy podkreślają ich niebagatelną rolę w uzupełnianiu diety o świeże warzywa. Ich zaletą jest również to, że potrafią szybko nasycić człowieka, a są niskokaloryczne, więc idealne dla osób, które chciałyby zgubić kilka kilogramów w prosty i przyjemny sposób. Są one doskonałymi produktami do przyrządzania kolorowych kanapek. Przykładowym zdrowym śniadaniem będą zatem kromki pełnoziarnistego chleba z jajkiem ugotowanym na twardo oraz ze szczypiorkiem. Przyprawione solą będą rewelacyjnie smakować, a dostarczą wysokojakościowych węglowodanów, łatwo przyswajalnego białka oraz tłuszczy i witamin z nowalijki. Równie smacznym i zdrowym śniadaniem będą bułeczki pełnoziarniste, a na nich odtłuszczony twarożek i drobno pokrojona rzodkiewka. A dla fanów porannej jajecznicy – warto ją uzupełnić o aromatyczną cebulkę dymkę lub na talerzu wzbogacić ją o soczyste, młode pomidory.

Sprawdź również: Czy można przedawkować witaminę C?

Nowalijkowe obiady

Nowalijki warto stosować do wiosennych sałatek. Młoda sałata, marchewka, pomidory i ogórki mogą stanowić doskonałe połączenie warzyw. Można taki posiłek wzbogacić o pieczonego kurczaka oraz dressing z oliwy z oliwek. Pełnowartościowy posiłek gotowy! Młode warzywa warto również wykorzystywać do gotowania różnorodnych sosów. Idealny sos pomidorowy będzie więc zawierał wiosenne pomidory oraz cebulkę dymkę. Może to być baza do zdrowego spaghetti lub innej potrawy we włoskim stylu. Jeżeli zaś chodzi o bardziej polskie klimaty – młode ogórki fantastycznie sprawdzą się do uwielbianej w polskich domach mizerii. Jeśli zależy nam na redukcji kalorii, warto śmietanę zastąpić lekkim jogurtem naturalnym. Niektórzy do grona nowalijek zaliczają również szparagi. Są to rośliny niesamowicie smaczne i zdrowe, a potrawy je uwzględniające, wyglądają jak te z najlepszych restauracji. Być może pokusisz się o przygotowanie kopytek z sosem szparagowym? Bogactwo nowalijek jest również chętnie wykorzystywane przez fanów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, które opierają się na diecie niezawierającej produktów pochodzenia zwierzęcego. Młode warzywa stanowią bazę wielu różnorodnych potraw, są nieodłącznym elementem ich sezonowej kuchni. Pokrojona marchewka lub ogórek będzie fantastycznie komponował się z aromatycznym hummusem. To nadzwyczaj prosty sposób na szybki lunch w pracy.

Wiosenne warzywa są doskonałymi przykładami, że zdrowe jedzenie może być proste w przygotowaniu i przyjemne w spożyciu. Warto świeże nowalijki spożywać również w ramach drugich śniadań, lekkich kolacji oraz po prostu – jako zdrową przekąskę. Kanapki z wiosennymi warzywami warto również dawać dzieciom do zjedzenia w szkole, jako substytut niezdrowych sklepikowych produktów. To też nauczy najmłodszych zdrowych nawyków żywieniowych i przedstawi warzywa w nowym, lepszym świetle.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *