Ocet jabłkowy znany jest od setek lat. Już w starożytności przypisywano mu lecznicze działanie, część potwierdzono naukowo. Czy rzeczywiście może być medykamentem na szereg dolegliwości?

Czym jest ocet jabłkowy?

To nic innego jak płyn, który powstaje w wyniku fermentacji. Żółto – brązowa barwa, charakterystyczny kwaśny smak, zapach jabłek i lekko mętna konsystencja mogą odstraszać, ale warto przełamać opory i włączyć go do swojej kosmetyczki i diety.

Jak wykonać?

Oczywiście można pójść do sklepu czy drogerii i zakupić butelkę specyfiku. Może jednak warto zrobić ocet samemu? Do sporządzenia płynu najlepsze są jabłka bez oprysków. Można je kupić od sadownika lub na targowisku. Zdrowe, niepryskane jabłko najprościej poznać po tym, że…jest robaczywe.

  1. Jabłka pokrój na małe części, można użyć samych skórek i ogryzek bez ogonków. Niektórzy praktykują mielenie na papkę.
  2. Przygotowane owoce należy włożyć do szklanego pojemnika, może być duży słoik. Kolejny krok to przygotowanie wody. Powinna być przegotowana i ostudzona. Do roztworu dodać cukier w ilości 3/1, czyli trzy łyżki cukru na litr wody. Zalewamy całość.Aby muszki owocówki nie dostały się do środka, wierzch trzeba przykryć bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Założyć gumkę lub przywiązać nitką.
  3. Tak przyrządzony specyfik należy postawić w ciepłym miejscu i codziennie przemieszać, gdyż jabłka będą wypływały na wierzch.
  4. Po dwóch, trzech tygodniach, gdy owoce zbrązowieją i zniknie piana, która powstała podczas procesu fermentacji, należy całość przecedzić i wlać do czystego szklanego pojemnika. Ponownie przykryć i odczekać ok. 4 tygodnie.
  5. Po zakończeniu procesu należy przelać ciecz do ciemnych, czystych butelek i odstawić w ciemne miejsce. Gotowe…

Czym jest ocet jabłkowy?

Dla ciała i ducha

Ocet posiada właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Po rozcieńczeniu zwalcza niektóre zakażenia grzybicze, zwalcza infekcje uszu. Jest doskonałym lekiem na przeziębienie i poprawia odporność organizmu. Naukowcy określają go mianem naturalnego probiotyku, gdyż pomaga wrócić do zdrowia. Wspomaga również odchudzanie. Szklanka wody z łyżką octu wypita na czczo o poranku przyspieszy metabolizm i sprawi, że dieta będzie zdecydowanie bardziej skuteczna. To również świetne remedium na refluks i zgagę. W tym przypadku napój należy wypić zaraz po posiłku. Dzięki temu zniwelujemy również nieprzyjemny zapach z ust.

Może do kosmetyczki?

Dermatolodzy twierdzą, że ocet ma właściwości przeciwalergiczne. Stosowany bezpośrednio na skórę zwalcza jej niedoskonałości. Radzi sobie również z atopowym zapaleniem skóry, nie można jednak stosować go u malutkich dzieci. Rozcieńczonym roztworem można przemywać oparzenia, dzięki temu blizny nie są tak głębokie, a ból mniej dokuczliwy. Ocet to świetny specyfik na włosy. Dodany do ostatniego płukania, zamyka łuski włosowe. Dzięki temu kosmyki staną się gładkie i błyszczące. Nasze babcie stosowały go do spłycania zmarszczek. Warto spróbować…

Czy więc ocet powinien zagościć w naszej kuchni i łazience na dobre? Biorąc pod uwagę jego dobroczynne zastosowanie i cenę, warto o nim pamiętać i włączyć go do codziennej diety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *