Co to dieta Dukana? Twórcą tej popularnej diety nie jest dietetyk, a lekarz ogólny — Pierre Ducane. W 1970 roku zgłosił się do niego pacjent z otyłością. Mężczyzna wtedy powiedział, że jest gotów zrzucić zbędne kilogramy pod warunkiem, że na diecie będzie mógł spożywać mięso. Lekarz postanowił opracować dla niego dietę, która opierała się na wykorzystaniu chudego mięsa, warzyw bez skrobi i niewielkiej ilości owoców. Co jeść w diecie Dukana, na czym polega i jak stosować dietę Dukana? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule.
Dieta dukana — co to jest?
Dieta Dukana jest dietą wysokobiałkową, która zawiera minimalną ilość tłuszczów i węglowodanów. Jak stosować dietę Dukana? Program obejmuje 100 produktów, które możemy spożywać w dowolnej podczas trwania pierwszych tygodni diety.
Sposób żywienia wygląda trochę jak dieta ketogeniczna, ze względu na występowanie posiłków o niskiej zawartości węglowodanów. Głównym założeniem jest fakt, że dieta z dużą ilością białka pomaga zrównoważyć produkcję insuliny i zmniejsza produkcję greliny (hormonu głodu). Szybciej stajemy się syci, jedząc mniej. Warto wiedzieć, że dieta Dukana ogranicza nie tylko ilość węglowodanów, ale też tłuszczów.
Zanim zdecydujemy się przejść na dietę Dukana musimy obliczyć, jaka jest nasza idealna waga. Możemy to zrobić przy pomocy specjalnego kalkulatora. Obliczenia obejmują dane, które dotyczą wzrostu, maksymalnej i minimalnej wagi, wieku, a także budowy ciała. Ten kalkulator opracował sam Pierre Dukan. Przed zastosowaniem takiego programu żywienia najlepiej skonsultować się z lekarzem.
Dieta dukana — na czym polega?
Podstawowa zasada diety Dukana to zwiększenie spożycia produktów białkowych z jednoczesnym ograniczeniem węglowodanów oraz tłuszczów. Proteiny (białka) są niskokalorycznymi składnikami odżywczymi, które wymagają największych nakładów energii, by mogły być przetworzone i następnie wykorzystane przez nasz organizm.
Dukan – zasady diety:
Dla wielu osób, które decydują się na dietę Dukana, atrakcyjny jest fakt, że nie narzuca ona konkretnego rytmu posiłków, ani nie zmniejsza znacząco porcji. Mimo tego, że odradza się przejadanie, to dieta Dukana nie wiąże się z chodzeniem wygłodniałym. Co prawda należy do monotonnych, ale nie musimy chodzić głodnym. Możemy bez problemu najeść się kilkoma posiłkami w ciągu dnia — możliwe jest dodawanie zarówno deserów, jak i przekąsek.
Istotne jest także picie dużej ilości wody — co najmniej 1,5 litra dziennie.
Warto przeczytać: Dieta ryżowa
Fazy diety Dukana
Co jeść na diecie Dukana? Ta odchudzająca dieta białkowa ma przewidziane cztery fazy. W pierwszej z nich spożywamy wyłącznie produkty białkowe — tę fazę tę nazywa się uderzeniową. Drugim etapem jest faza naprzemienna, która jest momentem włączenia warzyw. Warzywa możemy spożywać do produktów białkowych, ale jedynie co drugi dzień. Faza trzecia to faza utrwalania. Wówczas jadłospisu powoli włączamy niewielkie ilości produktów, które zawierają złożone węglowodany i tłuszcze. Ostatnią fazą jest ostateczna stabilizacja, czyli odżywanie według zaleceń zbilansowanej, zdrowej diety mającej na celu utrzymanie optymalnej wagi.
Dukan — zasady diety
1. Jemy posiłki tylko w momencie odczuwania głodu i wyłącznie dozwolone produkty
2. Do każdego spożywanego posiłku wypijamy co najmniej 2 szklanki wody.
3. W czasie dwóch pierwszych faz diety białkowej powinno się całkowicie unikać tłuszczów (nawet oliwy z oliwek).
4. Podczas pierwszych tygodni diety, nie powinno się ćwiczyć ze względu na osłabienie organizmu.
5. Zaleca się stosować suplementy, uzupełnić niedobory witamin.
Co jeść na diecie dukana?
Faza I
- mięso: wołowina, cielęcina, dziczyzna, wieprzowina, boczek chudy i z soi, podroby, kurczak, indyk, przepiórka, chude wędliny drobiowe
- ryby i owoce morza: dowolne
- białko wege: seitan, substytuty mięsa z glutenu pszennego, soja, tofu, tempeh
- jajka: kurze, przepiórcze, kacze
- nabiał: mleko, jogurt, twarożek, ricotta – nie więcej niż 1000 g w ciągu dnia (wszystko niskotłuszczowe
Dzienny jadłospis musi zawierać 1,5 łyżki otrębów owsianych. Możemy też dodać łyżkę jagód goji, słodzika, makaron lub żelatyny dietetycznej.
Faza II
W drugiej fazie dodajemy dowolne warzywa z poniższej listy:
- szpinak, jarmuż, sałatę i inne zielone warzywa
- brokuła, kalafiora i brukselkę
- paprykę
- grzyby
- selera
- szparagi
- karczochy
- cukinię
- pomidory
- zieloną fasolkę
- czosnek
- dynię
- rzepę
- ogórki
- marchewkę
- buraki
Dozwolona jest łyżeczka oliwy do sałatek lub smażenia na patelni oraz dwie łyżki otrębów.
Warto przeczytać: Dieta jajeczna
Faza III
Dozwolone są:
- owoce: jagody, melon, średnie jabłko, pomarańcza, śliwka, morele, brzoskwinia, gruszka, nektarynka albo ewentualnie dwa kiwi
- pełnoziarnisty chleb (dwie kromki na dzień)
- ser 40 g w ciągu dnia
- skrobia: makaron, produkty kukurydziane, strączki, fasola, ryż albo ziemniaki (225 g dziennie)
- mięso: rostbef, wieprzowina lub szynka (maksymalnie raz lub dwa razy w ciągu tygodnia)
Dwa razy w tygodniu możemy zjeść dowolny posiłek w formie przystawki, dania głównego, deseru oraz wypić lampkę wina. Jeden dzień w tygodniu powinniśmy spożywać produkty białkowe i tradycyjnie otręby w ilości 2,5 łyżki.
Faza IV
Ostatni etap ma pomóc w utrzymaniu wagi. Tutaj należy przestrzegać tylko kilu zasad:
- podstawą żywienia są produkty z fazy trzeciej
- jeden dzień białkowy w tygodniu
- minimum 20 minut spaceru w ciągu dnia
- wypijanie minimum 1,5 litra wody i dodawanie 30 g otrębów dziennie
Czy dieta dukana jest zdrowa?
Wiele osób zastanawia się, czy dieta Dukana jest zdrowa. W teorii możemy powiedzieć, że dietę Dukana mogą stosować zdrowe osoby chcące szybko zgubić nadmiar kilogramów. Jak wiadomo, tego typu diety często kończą się efektem jojo.
Ponadto dieta Dukana nie stanowi zdrowego modelu żywieniowego — szczególnie jeśli mamy zaburzenia pracy różnych narządów, układu krążenia, czy cukrzycę. Nie zaleca się jej kobietom w ciąży i osobom przewlekle chorym. Jednak tak naprawdę każdy powinien rozważyć, czy chce narażać swoje zdrowie tak restrykcyjną dietą.