Dieta jest bardzo istotnym elementem, gdy chcemy zgubić parę kilogramów. Nieważne ile byśmy ćwiczyli i jak ciężko, to nie da się schudnąć bez odpowiedniej diety. Można powiedzieć, że ile ćwiczących, tyle systemów odżywiania się – z tym, że jedne są skuteczniejsze, a drugie mniej. Postanowiliśmy wziąć sobie pod lupę dietę jajeczną, która nie jest być może tak bardzo popularna, ale jednak jest skuteczna. Chcąc zwiększać swoją wiedzę, warto jak najbardziej wiedzieć więcej na jej temat oraz znać jej wpływ na organizm. Aby się dowiedzieć więcej, zachęcamy do lektury poniższego tekstu.
Dieta jajeczna – zasady
Już sama nazwa określa, czym tak naprawdę jest ten rodzaj diety. Warto w paru słowach powiedzieć sobie jak działa dieta jajeczna. Czy oznacza to tylko jedzenie jajek, a inne produkty odstawiamy na bok. Bynajmniej, jajka są ogromną częścią diety, ale można sięgać po również inne produkty jak ryby czy chude mięso, warzywa oraz owoce. Nie jest to więc nudna dieta, chociaż trzeba powiedzieć, że jedzenie jajek może stać się nudne. Nie zmienia to jednak faktu, że jeżeli chce się schudnąć, to trzeba ich spożywać dosyć dużo.
Ważnym pytaniem jest to, jak należy się odżywiać, czyli ile jaj dziennie oraz kiedy je spożywać. Dużym jej plusem jest, że zasady diety jajecznej są dość jasne, a sam czas jej trwania nie jest długi. Przyjęło się, że trwa ona tylko 5 dni, chociaż okres 14 dni jest czasem pożądanym do tego, by znacznie zredukować masę swojego ciała. Można zatem wyciągnąć prosty wniosek, że jest to dieta, która pozwala w krótkim czasie zrzucić zbędne kilogramy, więc jeżeli w najbliższym czasie potrzebujemy udać się na imprezę rodzinną i chcemy dobrze wyglądać, to jak najbardziej należy po nią sięgnąć.
Jadłospis w diecie jajecznej wygląda tak, że każdego dnia zjadamy maksymalnie 6 jajek i na każdy z 3 posiłków (dieta, obiad, kolacja) przypadają po 2 jajka. Do śniadania oraz kolacji powinniśmy włączyć owoc w postaci pomarańczy bądź grejpfruta, a z kolei przy obiedzie zielone warzywa jak sałata czy jarmuż.
Sprawdź również Dieta lekkostrawna
Dieta jajeczna – rodzaje
Dużym plusem jest to, że nie ma wiele rodzajów diety jajecznej. Nie jest więc to dieta, która jest bardzo skomplikowana, dzięki czemu zarówno mniej doświadczeni, jak i bardziej doświadczeni ludzie trzymający się diety dadzą sobie z nią radę. Dieta jajkowa to dieta na redukcję, która zdecydowanie obniża masę ciała w krótkim czasie. Jeżeli chodzi o jej poszczególne rodzaje, to są nimi:
- dieta jajeczna tradycyjna
- dieta jajeczno-grejpfrutowa
- dieta jajeczno ekstremalna
Co do tej pierwszej, to polega ona ni mniej ni więcej na tym, że jemy wyszczególnione już wyżej 6 jaj, a dodatkowo do tego dobieramy jeden owoc dziennie oraz warzywa o niskim indeksie glikemicznym. Jajeczno-grejpfrutowa jest pewną kombinacją tego, co powiedzieliśmy wyżej, ponieważ do każdego posiłku dodajemy połówkę jajka, a najważniejsze posiłki są niskowęglowodanowe, a podstawą jest białko. Ostatni rodzaj to dieta jajeczno ekstremalna, która wymaga ogromnego poświęcenia, ponieważ jemy tylko i wyłącznie jajka, a jedynym napojem, który pijemy to woda.
Dieta jajeczna – wpływ na zdrowie
Każda dieta powinna mieć zbawienny wpływ na zdrowie, chociaż należy otwarcie powiedzieć, że bywa z tym różnie. Niestety, bywają osoby, któe znacznie przesadzają z dietą, ponieważ chcą zrzucić ogromną ilość kilogramów w krótkim czasie. Jest to ryzykowne dla zdrowia, a w szczególności wtedy, gdy jest to dieta niewiadomego pochodzenia, oparta na złych założeniach.
Dieta jajeczna to zdrowa dieta, której podstawą są jaja, a więc produkt, który często pojawia się na naszych stołach. Trzeba jednak też zaznaczyć, że jest stosowanie może być niebezpieczne dla organizmu z prostego powodu – monotonii spożywanych posiłków. W tym przypadku kompletnie zostaje zaburzona hierarchia przyjmowania odpowiednich minerałów dla organizmu. Specjaliści jednoznacznie twierdzą, że posiłku muszą być zróżnicowane, a dodatkowo muszą one dawać energię organizmowi.
Jedzenie jajek na dłuższą metę może być szkodliwe dla organizmu, ponieważ nasz organizm nie będzie mieć „paliwa”, które pozyskuje z innych posiłków. Jedząc jaja, parę warzyw, grejpfruty, pomarańcze oraz chude ryby, nie jesteśmy w stanie zbudować odpowiedniego zaplecza energetycznego. Taka dieta może powodować zasłabnięcia, a nawet utratę przytomności. Zanim zdecydujemy się na jej stosowanie, warto skonsultować to z lekarzem, aby nie wpędzić się w problemy ze zdrowiem. Należy dodatkowo wspomnieć, że cholesterol znajdujący się w jajkach nie sprzyja osobom chorym na serce.
Warto przeczytać również Dieta ryżowa
Odchudzanie jajkami – efekty
Ogromną zaletą diety jajkowej jest to, że przynosi ona szybkie efekty i zatrzymuje efekt jojo. Przyjmuje się, że dieta powinna być rozciągnięta w czasie, aby chudnięcie było naturalne i w zasadzie było mało odczuwalne, a zarazem nie było szokiem dla organizmu. W przypadku diety jajkowej jest zupełnie inaczej, ponieważ efekty przychodzą bardzo szybko. Ci, którzy potrzebują schudnąć na wydarzenie, ponieważ nie pomyśleli o tym wcześniej, będą mogli z niej skorzystać, ponieważ jest to dieta odchudzająca. To spore wyzwanie, by przynajmniej przez 5, a może i przez 14 dni jeść jaja, ale jeżeli jesteśmy świadkiem na ślubie czy też sami jesteśmy jedną z ważniejszych postaci na innym wydarzeniu rodzinnym, to warto wziąć ją pod rozwagę.
Efektem stosowania diety jajkowej jest to, że traci się energię, a ta, która jest pozyskiwania z pożywienia, nie wystarcza do prawidłowego funkcjonowania. Jest to zatem dieta, która nie jest przeznaczona dla osób pracujących fizycznie, którzy mają ogromny upływ kalorii przez swój czas pracy. Jej odbiorcami są osoby pracujące umysłowo, zdalnie, które w ramach upływu energii, mogą na chwilę odpocząć od stanowiska pracy, a same dodatkowo nie spalają wiele kalorii. Należy zaznaczyć, że zgubione kilogramy wracają szybko po jej zakończeniu, co sprawia, że na dłuższą metę nie ma tutaj żadnego odchudzania, a jest to raczej pewna „prowizorka”, która ma efekty nie długo, a krótkoterminowe i może przynieść straty dla naszego organizmu.