Wspomaga odchudzanie, a zarazem dodaje energii. Zawiera masę witamin i soli mineralnych, a równocześnie może stanowić przekąskę, sycący posiłek, a nawet być składnikiem deserów. Czy taki produkt istnieje? Tak! I jest na wyciągnięcie ręki, możemy go znaleźć w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Masło orzechowe, bo o nim mowa, już od ponad stu lat, kiedy to opracowano jego recepturę, gości na stołach. Niezwykle zatem warto przyjrzeć się jego właściwościom.
Naturalne masło orzechowe vs. z dodatkami
Masło orzechowe może występować w dwóch podstawowych rodzajach – naturalne oraz z dodatkiem sztucznych składników, które mają zapobiec wytrącaniu się oleju. Jakkolwiek wygodniejszy będzie wybór drugiej opcji, lepsze dla zdrowia niewątpliwie będzie kupno masła naturalnego; różnica w użyciu polega jedynie na tym, że takie masło, przed na przykład posmarowaniem nim bułki, trzeba będzie zamieszać. Skład dostępnych na rynku maseł czy past orzechowych, którą to nazwę nakazano stosować zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, bywa zróżnicowany, niemniej standardem jest 90% orzeszków ziemnych, całkowicie zmielonych lub częściowo pozostawionych (możemy więc wybrać również masło z kawałkami orzechów) oraz cukry, oleje roślinne i niewielka ilość soli.
W wyborze najlepszego, najzdrowszego masła orzechowego pomogą dostępne w Internecie artykuły porównawcze, dokładnie analizujące składy i sposoby produkcji poszczególnych past dostępnych na rynku. Masło takie możemy również przygotować samodzielnie.
Skład masła orzechowego
Więc co dokładnie zawiera masło orzechowe? Przede wszystkim – aminokwasy, stanowiące prawie połowę jego masy. Wśród tłuszczy na szczególną uwagę zasługuje kwas oleinowy, pomagający utrzymać równowagę cholesterolową w organizmie – jest to jedna z przyczyn, dla których mówi się o pożytecznym wpływie diety zawierającej masło orzechowe na zdrowie układu krwionośnego. Prócz pomocy przy walce ze złym cholesterolem, dzięki zastrzykowi energii i poczuciu sytości, spożywanie masła orzechowego będzie świetnym wyborem przy diecie odchudzającej. Szczególnie, że pasta orzechowa w prawie jednej trzeciej składa się z białek roślinnych, dlatego też będzie dobrym zamiennikiem produktów mięsnych, sprawdzi się w diecie wegańskiej czy diecie wegetariańskiej. Także wysoka zawartość błonnika zbawiennie wpływa na nasz metabolizm. Niemniej, w maśle orzechowym znajdziemy również inne cukry, w tym cukry proste, dlatego należy pamiętać, by dodawać masło orzechowe do naszej diety w sposób rozsądny, nie spożywając nadmiernych ilości – jak zresztą w przypadku każdego produktu spożywczego, który przyjmujemy. Pamiętajmy, że podstawą zdrowej diety jest jej zbilansowanie i włączenie jej w ogólny model zdrowego trybu życia.
Pełne witamin masło orzechowe
Masło orzechowe jest również bogate w witaminy, niezbędne między innymi do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego czy dla zdrowia skóry – witaminę PP, witaminy z grupy B oraz dobrze przyswajalną, dzięki wysokiej zawartości tłuszczu, witaminę E. Natomiast jeśli chodzi o składniki mineralne – masło orzechowe jest dobrym źródłem fosforu i potasu, poza którymi zawiera również cynk, żelazo, mangan, miedź, wapń, magnez i sód, a także śladowe ilości selenu.
Warto również wspomnieć o tym, że w maśle orzechowym występuje resweratrol. Jest to substancja mająca właściwości antybakteryjne czy zapobiegające rozwojowi wolnych rodników. Istnieje niepotwierdzona badaniami hipoteza, że resweratrol, którego duże stężenia można znaleźć w czerwonym winie, jest odpowiedzialny za długowieczność francuzów, dla których raczenie się tym trunkiem jest częścią tradycyjnej kultury.